Anayasa Mahkemesi, dünkü resmi gazetede yayınlanan dört ayrı kararıyla, sosyal güvenlikte çok kritik konulara dair tavrını netleştirmiş oldu.Kararlar çalışanları olduğu kadar emeklileri de ilgilendiriyor.
EMEKLİLER, DESTEK PRİMİ ÖDEMEYE DEVAM
1479 sayılı BaÄŸ-Kur Kanunu gereÄŸi, SSK veya memur emeklileri ÅŸirket ortağı olur ya da bir ÅŸekilde kendi adlarına ticaretle uÄŸraşırlarsa, BaÄŸ-Kur’a ayda 75 YTL destek primi ödüyorlardı. Aynı hüküm yeni SGK’da da korundu. Ancak bu ödenen primin emekli çalışanlara herhangi bir faydası yok. Bu primden amaç sosyal güvenlik açıklarını azaltmak ve erken emekliliÄŸi caydırmak.
İşte bu düzenleme bir yerel mahkemece iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne götürülmüştü. Fakat yüksek mahkeme söz konusu yasal düzenlemenin anayasaya aykırı olmadığına karar verdi. Yani anlayacağınız SSK ve memur emeklileri ticaretle uÄŸraşıyorlarsa bundan sonra da her ay destek primi ödemeye devam edecekler.
YAŞ DÜZELTEREK ERKEN EMEKLİLİK YOK
Yüksek mahkemenin bir diÄŸer önemli kararı da sonradan yapılan yaÅŸ düzeltmeleriyle ilgili. Sosyal güvenlik kanunlarımıza göre, bir kiÅŸi sosyal güvenlik kapsamında çalışmaya baÅŸladıktan sonra yaÅŸ düzeltmesi yaparsa, bu düzeltme SGK tarafından dikkate alınmıyor. Diyelim ki siz 1980 yılında ilk defa SSK’lı oldunuz. Bu tarihten sonra da kimliÄŸinizde 1960 olan doÄŸumunuzu mahkeme kararıyla 1958′e çektiniz. Ancak emeklilik tarihiniz yeni yaşınıza göre deÄŸil, eski yaşınıza göre belirleniyor.
Oysa yeni yaşınız dikkate alınsa iki yıl erken emekli olma hakkınız olacak. İşte yüksek mahkeme bu konuya da noktayı koydu ve bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sonradan yapılan yaş düzeltmesi emeklilik tarihini etkilemez dedi. Mahkemenin diğer iki önemli kararını Cumartesi günü yine bu köşeden sizlerle paylaşacağız.







































