Türkiye’de her 3 kadından birinin osteoporoz riski altında olduÄŸu bildirildi.
Adana İl SaÄŸlık Müdürü Dr. ÇaÄŸlar Çatak, yaptığı açıklamada, SaÄŸlık Bakanlığı’nın, “Osteoporozdan korunmak için, saÄŸlık için, saÄŸlıklı süt için” kampanyası düzenlediÄŸini anımsattı. Türkiye’de her 3 kadından birinin osteoporoz riski altında olduÄŸunun altını çizen Çatak, bu riski azaltmak için; yeterli ve dengeli beslenmek, düzenli olarak egzersiz yapmak, mutlaka süt ve süt ürünleri tüketmek gerektiÄŸini kaydetti.
Beslenmenin; insanın büyümesi, geliÅŸmesi, saÄŸlıklı ve üretken olarak uzun süre yaÅŸamını sürdürebilmesi için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarlarda ve düzenli olarak alınması olduÄŸunu vurgulayan Çatak, “Süt ve süt ürünlerinin, saÄŸlıklı ve dengeli beslenmemizde ayrı bir yeri ve önemi vardır. Süt yaÅŸamımız için gerekli olan birçok besin öğesini bünyesinde bulunduran, kolay temin edilen ve yaÅŸamın her döneminde tüketilmesi gereken bir besindir. Ancak yapılan araÅŸtırmalar, ülkemizde süt içme alışkanlığının, önerilen miktarların çok altında olduÄŸunu göstermektedir” dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, bireylerin sağlık bilincinin geliştirilerek, bu konuda bir toplum bilincinin oluşturulması amacıyla çeşitli programlar yürütüldüğünü ifade eden Çatak, şunları kaydetti:
“Ülkemizde sık görülen saÄŸlık sorunlarının çözümüne yönelik giriÅŸimlerin desteklenmesi için, halka ve saÄŸlık personeline yönelik çeÅŸitli eÄŸitimler düzenlenmektedir. Hizmet sunumunun güçlendirilmesi amacıyla yürütülen bu programların yaygınlaÅŸtırılmasında ve etkinliÄŸin artırılmasında, toplum katılımının saÄŸlanmasına önem verilmektedir. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde, yeterli miktarda kalsiyum alınmaması, yetersiz ve dengesiz beslenme, D vitamini eksikliÄŸi ve hareketsiz yaÅŸamın, kemiÄŸin saÄŸlıksız geliÅŸmesine neden olduÄŸu bilinmektedir. EÄŸitim programlarında üzerinde sıklıkla durduÄŸumuz, ülkemizde, özellikle ileri yaÅŸ kadınlarda sıklıkla görülen ve tedavisi için bütçemizden önemli bir pay ayırdığımız osteoporoz denilen bu saÄŸlık sorununun, aslında önlenebilir bir kemik hastalığı olmasıdır. Bakanlığımızca ‘osteoporozdan korunmak için, saÄŸlık için, saÄŸlıklı süt için’ programı bu yıl da hayata geçirilmektedir. Ülkemizde her 3 kadından birinin osteoporoz riski altında olduÄŸu düşünülürse, bu riski azaltmak için, yeterli ve dengeli beslenmenin, düzenli olarak egzersiz yapmanın ve mutlaka süt ve süt ürünleri tüketiminin öneminin vurgulanması konusunda ailelere, saÄŸlık personeline ve öğretmenlerimize önemli sorumluluklar düşmektedir.”
İHA







































